Rudmer
-
2 november 2020
-
No Responses

Pieken in Pennsylvania

Biden en Trump

Het is een staat waar je normaal gesproken weinig over hoort: Pennsylvania. In tijden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het tegendeel waar. De staat hoort steevast bij de belangrijkste swing states, en is dit jaar misschien zelfs wel de meest cruciale. Met 20 te behalen kiesmannen zijn zowel Joe Biden als Donald Trump erop gebrand om Pennsylvania binnen te halen. In 2016 ging de Keystone state, zoals deze in Amerika ook wel wordt genoemd, verrassend genoeg naar Trump. Hoewel de peilingen voorspelden dat Clinton de staat voor zich zou winnen, was het toch Trump die er met de winst (en dus alle 20 kiesmannen) vandoor ging. Een stunt, want de laatste keer dat Pennsylvania naar de Republikeinen ging was in 1988, toen George Bush senior de verkiezingen won. Ook dit jaar kan het weer alle kanten op, en is het lastig te voorspellen of de staat blauw of rood gaat kleuren. Wat maakt Pennsylvania zo’n bijzondere swing state? En welke factoren spelen dit jaar een belangrijke rol?

Pennsylvania telt zo’n 13 miljoen inwoners en is demografisch gezien een van de meest diverse staten van Amerika. En op alle groepen Pennsylvanians valt wat te winnen. Niet voor niets hebben Biden en Trump de afgelopen weken volop campagne gevoerd in Pennsylvania. Dit zie je ook terug in de enorme sommen geld die beide kandidaten hebben uitgegeven aan tv-campagnes: Biden spendeerde zo’n 75 miljoen dollar, Trump ongeveer 50 miljoen. De grote arbeidersklasse zorgde ervoor dat de staat de afgelopen jaren altijd bij de Blue wall hoorde: de reeks van staten die de Democratische Partij consequent won bij de verkiezingen tussen 1992 en 2012. Tot 2016 dus. Een groot deel van de arbeidersklasse had geen vertrouwen in Hillary Clinton. Door het bestempelen van potentiële Trump-stemmers als deplorables joeg ze veel kiezers naar het Trump-kamp. Biden, geboren en getogen in Scranton, Pennsylvania, zal er tijdens de komende verkiezingen dus alles aan moeten doen om deze kiezers terug te winnen. Dit maakt dat schaliegas zonder twijfel het belangrijkste thema is: deze industrie heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld, en is heel belangrijk voor de economie van Pennsylvania. Trump roept dan ook dag in dag uit dat Biden tegen de winning van het gas (fracking) is, wat overigens niet helemaal klopt.

Het stemmen per post kan het allemaal nog spannender maken: in Pennsylvania kan dat dit jaar – vanwege corona – voor het eerst. Alle stemmen die hier per post worden ingediend worden tot drie dagen na de verkiezingen meegeteld. Het kan dus zelfs nog tot het weekend duren voordat de definitieve uitslag van Pennsylvania bekend is. De grote vraag is dan ook wat Trump gaat doen als hij op de dag na de verkiezingen aan de winnende hand lijkt te zijn. Daar moet trouwens nog wel wat voor gebeuren: volgens de laatste peilingen  staat Biden op 49,2% en Trump op 46,3% (Bron: RealClearPolitics). Maar peilingen blijven peilingen. Morgen is het 3 november en zijn alle ogen gericht op Amerika. Zowel Trump als Biden weten wat hen te doen staat: pieken in Pennsylvania.

Recente berichten